В продължение на темата с белите храни, бих искала да ви подаря идеята за една напитка, която е чудесна за есента, но и за зимата- аюрведично тридошно мляко, което се пие галвно вечер за успокояване и затопляне. Намалява тревожността, подобрява храносмилането и е особено подходящо за по- неспокойни хора, които са носители на елемента въздух. А той, според аюрведа е особено засилен през есенния сезон. / Повече по темата за есента, може да гледате във видео запис с много интересна информация за това какво е добре да практикуваме през есента! /

Хората, в които има в повече от въздуха се нуждаят в по- голяма степен от молитва и медитаци, особено в този сезон.

Това мляко може да намали усещането за студ в тялото ви, хубаво е при настинки, в комбинация с топла вана с масло от лавандула или масло от евкалипт, или леген с морска сол (за краката).

Напитката има някои вариации. Първоначално аз я правех без индийско орехче и пак работи! Но откакто знам, че тази загряваща източна подправка е любимата на Архангел Михаил, задължително слагам по щипка и от нея! Защото той ми е любимец! Млякото е подходящо и за трите доши( трите типа хора, както ги подразделя аюрведа). Затова е наречено тридошно. Наистина обожавам това мляко. Децата ми също го харесват, особено, ако добавя и половин лъжичка мед, който не фигурира в оригиналната рецепта!

Поднесете на любимия мъж преди лягане, пийнете заедно и се насладете на есенния уют.

А ето и как се прави това мляко и кои са съставките:

Загрявате прясно краве или друг вид мляко( например ядково) на котлона в касеролка на тих огън. Стараете се да не кипвате млякото, но да е топло, към горещо. Наливате в чаши. Във всяка чашка добавяте вълшебните източни подправки:

  • цейлонска канела- 1/3 лъжичка канела;
  • индийско орехче- на върха на ножа;
  • куркума- 1/3 ч.л. ;
  • сушен джинджифил- 1/3 ч.л. или ако разполагате с пресен корен- настържете количество по- малко от половин чаена лъжичка.
  • 1/2 ч. лъжичка подсладител – мед, стевия, кафява захар Мусковадо, меласа. Добавяме пожелание.
  • Ако нямате някоя подправка, не се тревожете, пак ще подейства млякото добре!
  • Разбъркайте.

Поднесете с усмивка!

Надявам се да изградите като навик приема на тази източна напитка, защото тя наистина е много полезна и вкусна!

Обичам ви и пожелавам топла в сърцата ви есен!